De Stichting Anak Filippijnen zet zich al jaren in om onderwijs mogelijk te maken voor kansarme kinderen in de Filippijnen. Het bestuur bestaat uit vrijwilligers. Zij zetten zich gedreven en belangeloos in om zoveel mogelijk fondsen te werven in Nederland.Als voormalig voorzitter van het Prises Beatrix Fonds weet ik hoe lastig dat soms kan zijn! Maar de resultaten zijn uitstekend. Jaarlijks behalen tientallen kinderen een diploma en vinden een baan of studeren door. Eén van de Anak studenten studeert en werkt nu in Tokyo, Japan
Ik draag het werk van de Stichting Anak Filippijnen een warm hart toe en kan eenieder aanbevelen deze stichting te steunen met donaties of als vrijwilliger.
Eppo H. Horlings, Consul Generaal Filippijnen
Ridder in de orde van Oranje Nassau
Onno Coenen, Managing Director TopForce Alliance
Onderwijs is het belangrijkste voor de ontwikkeling van mensen en zeker in landen waar niet iedereen toegang heeft tot goed onderwijs. Bovendien geloof ik veel meer in echte ontwikkelingshulp in plaats van alleen maar noodhulp. Elke euro die in een Anak project gestoken wordt, komt terecht bij de leerling of student die door Anak begeleid wordt.
Niet alleen door een opleiding aan te bieden, maar ook coaching gericht op weerbaarheid. Een kleine overzichtelijke organisatie met een enorme impact op de ontwikkeling van kansarme kinderen en daarmee van de Filipijnen. Zowel prive als zakelijk sponsor ik Anak met veel plezier en kan ik Anak van harte aanbevelen bij iedereen die echte resultaten wil zien van elke euro investering. Anak heeft zich de afgelopen jaren bewezen en kan met meer geld nog meer kansarme kinderen een kansrijk perspectief bieden.
Onderwijs is het belangrijkste voor de ontwikkeling van mensen
Onno Coenen
Dr. P.C.J. Druijven, senior onderzoeker Sociale Geografie Ontwikkelingslanden, RuG
Onderwijs geldt als een basisbehoefte en een belangrijke voorwaarde voor een menswaardig bestaan. De toegang tot onderwijs is soms problematisch voor arme bevolkingsgroepen zoals in de Filippijnen. Daarom is Stichting Anak Filippijnen een goed initiatief: kleinschalig en direct om kinderen en jongvolwassenen toegang te verschaffen tot onderwijs en hen de mogelijkheid te bieden hun eigen weg te gaan, samen met anderen. Onderwijs heeft een grote impact op kinderen en hun directe sociale omgeving.
De projecten zoals Stichting Anak Filippijnen die aanbiedt zijn door inschakeling van lokale personen en gezinnen een ideale voedingsbodem voor verdere ontwikkeling. Een van de lessen uit veldonderzoek, dat ik in verschillende ontwikkelingsgebieden heb mogen doen, is dat ontwikkeling pas echt op gang kan komen als je de mensen zelf in staat stelt hun eigen ontwikkeling te realiseren. Daartoe is onderwijs een van de belangrijkste middelen. En daarom beveel ik Stichting Anak Filippijnen van harte aan.
Onderwijs geldt als een basisbehoefte en een belangrijke voorwaarde voor een menswaardig bestaan.
Peter Druijven
Tot recent Senior Onderzoeker Sociale Geografie Ontwikkelingslanden en vakdidacticus aardrijkskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen
Monique Althuis, MSFS/MA
In onze turbulente wereld is het hartverwarmend om de stichting Anak te leren kennen. Ooit begonnen door twee Nederlandse studenten die in Bacolod stage liepen en “iets” wilde doen voor de kansarme kinderen, is Anak uitgegroeid tot een volwaardige organisatie die zo langzamerhand al meer dan 150 kinderen gesponsord heeft tot en met universitair onderwijs.
De Filippijnse cultuur verwacht van ieder dat zij zijn of haar “extended” familie ondersteunt. Zo ook onze graduates, zij zijn in staat dank zij uw steun om zusjes en broertjes naar school te laten gaan, eten op tafel te zetten en zo nodig de huisvesting te verbeteren. Ik heb de eer gehad om twee dagen bij Anak door te brengen, voor een uitgebreide kennismaking met de huidige scholars, zoals wij de leerlingen noemen, met een aantal van de graduates (de afgestudeerden) en met families van de scholars. Het was inspirerend en ontroerend hoe de jongens en meisjes trots en vol zelfvertrouwen met mij deelden wat hun achtergrond is en wat hun ambities zijn. Ook was daar Sally May, de voorzitster van het Filippijnse bestuur, die met haar collega’s zorgt voor kwaliteit, integriteit en mentoring van de scholars.
De families van de scholars hebben we in de wijken mogen bezoeken samen met Sally May, Nona en twee scholars. Nona, eigenlijk de moeder van het programma, is degene die de scholars begeleidt, de ouders erin betrekt, en de dagelijkse uitvoering van ons programma op zich neemt. Nona is echt een kei, zij kent iedereen en weet zo precies hoe ze het beste invulling kan geven aan onze doelstellingen.
Ondanks het gebrek aan wat wij vanzelfsprekend vinden qua leefomstandigheden, was het klaar as een klontje hoe trots de ouder(s) op hun scholars zijn, maar ook hoe belangrijk het is dat de scholar na hun studie een goede baan krijgt om zo de hele uitgebreide familie te ondersteunen. Wat mij zo opvalt bij Anak is dat, juist door de directe en kleinschalige aanpak, de donaties direct worden ingezet voor de studie van de scholars. Elke euro telt mee, en de vrijwilligers hier in Nederland en ter plekke in Bacolod geven hun tijd graag en met passie. Ik kan niet anders dan Anak absoluut van harte aanbevelen.
Monique Althuis
MSFRS/MA
Louis Smolenaars, oud-voorzitter Anak
Wat is het nut van geld doneren aan een bodemloze put?
Vragen van deze orde krijg ik vaak bij het werven van donateurs. Toch is geld het middel om arme en dus kansloze kinderen onderwijs en daardoor een toekomst te bieden. En aan hun kinderen. Cirkels doorbreken!
Neem Mary-Ann. Arme familie. Wonend in Bacolod op het eiland Negros. Verblijvend in een krot. Zonder deuren, vochtige aarden vloer en lekkend dak. Geen airco, geen hitte alerts of vakanties. Wel weinig eten en leven zonder perspectief. Een moeder, drie zusjes waarvan een blind, twee broertjes waarvan eentje blind en onlangs overleden, een geadopteerd kind dat zomaar langs kwam lopen. Allen werkeloos. En kansloos.
Maar Mary-Ann kreeg een high school en een college opleiding van haar Anak donateurs. Want Mary Ann is behalve arm ook behoorlijk pienter. Vorig jaar juni is ze voor haar laatste examen geslaagd. In juli had ze al een baan! Met een best salaris! Het huis wordt opgeknapt. Het eten wordt beter. Er is perspectief! En de buurtkinderen willen nu ook naar school….
Lezer, zou jezelf niet zo geholpen willen worden als je niet hier in Nederland, maar toevallig in de Filippijnen was geboren?
De bodemloze put wordt een kind met een gezicht. Een kind dat door Anak op een goed spoor wordt gezet. Na een kind volgt nog een kind.. en nog een. Al ruim 150 keer “en nog een” de afgelopen jaren.